Půjčit si peníze v nezaměstnanosti vždycky představuje velké riziko. Můžete se ale dostat do tak vážných finančních problémů, že nebudete mít na výběr a půjčku si budete muset sjednat. Poradíme vám, u koho je nejlepší si půjčit a podle čeho poznat, jaká částka je k vypůjčení optimální. V nezaměstnanosti si dávejte však na půjčky dobrý pozor. Místo toho, aby vás z vašich problémů dostaly, vám totiž mohou způsobit ještě větší starosti.

Poskytovatele vybírejte obezřetně

Při hledání vhodné půjčky si pečlivě vyberte jejího poskytovatele. Žádat můžete v bance, kde ale velmi pravděpodobně půjčku nezískáte, jelikož banky často vyžadují doložení příjmů a stálé zaměstnání, díky kterému budete moci vypůjčené peníze pohodlně splácet. Alternativou k bankovní půjčce je půjčka nebankovní u soukromé finanční společnosti. Zde už máte větší naději, že peníze získáte. Běžné tu jsou totiž půjčky bez doložení příjmů, které nevyžadují informace o vašem zaměstnání. Poslední, třetí, možností je vypůjčení peněz od soukromého investora.

Pokud budete chtít půjčku od soukromé společnosti nebo od investora, důkladně si poskytovatele před žádostí prověřte. Hledejte na internetu zkušenosti dalších lidí, kteří o tuto půjčku požádali. Pokud věřitel ještě před sjednáním požaduje vysoké poplatky, dejte ruce pryč. Taková půjčka je totiž na první pohled nevýhodná a peníze třeba vůbec nezískáte. Akorát za ni zbytečně zaplatíte a přivedete se ještě do větších problémů.

Kde si půjčit 30 000 Kč

V nezaměstnanosti si můžete půjčit až 30 000 Kč. Jednoznačně nejlepší volbou jsou pro vás tzv. mikropůjčky, které se do této výše přibližně poskytují. První půjčku u mnoha společností získáte zcela zdarma a nemusíte tedy platit žádné poplatky a dokonce ani úrok. Při první žádosti běžně dosáhnete na částku do 5 000 Kč bez nutnosti podpisu smlouvy – není to však pravidlem, jsou společnosti, které vám i bez stálého měsíčního příjmu půjčí i zmíněných 30 000 Kč.

Kromě toho, že byste měli hledat půjčku bez doložení příjmů nebo i bez nutnosti mít stálé zaměstnání, doporučujeme vám vybírat spíše z důvěryhodnějších poskytovatelů, kteří na vás hned v případě jedné včas nezaplacené splátky nepošlou exekuci. Půjčka by také měla být neúčelová, jestliže si nejste jisti, jak získané peníze využijete. S neúčelovou půjčkou máte mnohem větší volnost, co se vašich investic týká.

Půjčka s ručením i bez ručení

Že nemáte stálý měsíční příjem, se výrazně podepíše na vaší bonitě. Můžete si ji ale zvýšit tím, že dáte něco do zástavy. Může se jednat třeba o vaši nemovitost nebo o nemovitost někoho z vaší rodiny. Rovněž můžete podepsat směnku, díky níž dosáhnete na více peněz. Jako poslední možnost připadá v úvahu ručitel.

Ohodnoťte tento článek